Napisane przez: perpetka | 2010-05-02

Roladki schabowe z pieczarkami

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 8 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 20 dag sera żółtego (gouda, zamojski, morski…)
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • masło roślinne (do smażenia)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, inne przyprawy wg uznania

W ogóle to to miały być zwykłe schabowe z podsmażonymi pieczarkami, ale coś mi strzeliło do głowy, że niby mięso smażone takie niezdrowe i że może by zamiast tego upiec.

Dzień wcześniej obrałam pieczarki i cebulę (bardzo wzruszająca była), pokroiłam niezbyt drobno (lubię duże kawałki pieczarek, ale można też pokroić drobniej, będzie się wygodniej nadziewało) i usmażyłam na maśle roślinnym. Masła do pieczarek nigdy nie żałuję. Farszyk posoliłam, popieprzyłam, popodjadałam trochę i schowałam do lodówki. Oczywiście można też przygotować farsz bezpośrednio przed przygotowaniem roladek.

Następnego dnia Słoneczko rozbiło mi elegancko kotlety na dość cienkie płaty, a ja w tym czasie starłam serek na tarce. Naczynie żaroodporne o średnicy mniej więcej dużego talerza wysmarowałam masłem roślinnym. Każdego kotleta posypałam przyprawami i szczodrze naładowałam w niego pieczarek i sera (należy zostawić trochę sera na wierzch), następnie zawinęłam w roladki, tak iżby w miarę możliwości farsz znajdował się bardziej wewnątrz niż na zewnątrz mięsa.

W moim naczyniu żaroodpornym roladki zajęły akurat całą dostępną przestrzeń, przez co mogłam je pomazać śmietaną i musztardą tylko po wierzchu. Jeśli ktoś ma większe naczynie, proponuję umieścić śmietanę i musztardę tak, żeby miały szansę spłynąć do sosu, który wydzieli się podczas pieczenia i się z nim wymieszać. Należy też pamiętać o ułożeniu roladek spojeniem w dół, wtedy jest mniejsza szansa, że się rozpadną. Na koniec posypujemy resztą żółtego sera, przykrywamy (ważne! Bo inaczej nam wszysko dobre wyparuje!) i pakujemy do piekarnika.

Zostało mi trochę pieczarek, więc powpychałam je między roladki, żeby mi się nie posklejały ze sobą.

A na jak długo do tego piekarnika i w jakiej temperaturze? Zawsze mam z tym problem przy pieczeniu. Przepisy, które znalazłam, generalnie oscylowały ok. 180 stopni niejakiego Celsjusza, więc na tyle ustawiłam, naczynie wstawiłam do nie w pełni rozgrzanego piekarnika, bo mi się nie chciało czekać,  a następnie zaczęłam szukać, jak długo się powinno piec. Opinie są różne, od 35 minut, do półtorej godziny. Ja swoje piekłam niecałe 50 minut i były zupełnie mięciutkie, myślę, że 40 minut też by starczyło.

Podawać z ziemniakami (mięso i pieczarki puszczają pyszny sos!) i ulubioną jarzyną (np. kalafiorem, fasolką szparagową albo mizerią). Schab wychodzi cudownie soczysty. Smacznego!

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: